Dolar 34,4594
Euro 36,2693
Altın 2.935,05
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 11°C

Çipli kimlik başvuruları ne zaman başlıyor?

Çipli kimlik başvuruları başlıyor. Yeni çipli kimlikler için ilk başvuru tarihi ne zaman?

Çipli kimlik başvuruları ne zaman başlıyor?
30 Kasım 2016 16:58
1.178
A+
A-

Bildiğiniz gibi ocak ayından itibaren pembe ve mavi nüfus cüzdanları kalkıyor ve yeni çipli kimliklere geçiyoruz. Veri depolama özelliği olan yeni kimlikler, parmak izi, avuç içi izi gibi sahibini tanımlayan özelliklere sahip olacak.

Daha önce pilot illerde kullanıma sunularak test edilen kimlikler artık ülke genelinde kullanılabilecek. Uluslararası standartlara uygun çipli kimlik kartlarıyla farklı belgeleri ve kartları taşıma zorunluluğu olmadan tek kimlik ile tüm işlemlerinizi yapabileceksiniz. Herkesin bu kimliklere geçmesi mecburi ancak bunun bir de bedeli var. 10 yıl kullanım süresi olan bu çipli kimlik kartlarının ücret 18 TL.

Çipli kimlik kartlarına başvurular, Ocak 2017 itibarıyla tüm illerde alınmaya başlanacak. Çipli kimlik kartlarına ilişkin yasal düzenleme, 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girdi ve ilk başvurular 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale’de başladı.

Çipli kimlikte bulunan özellikler aşağıdaki gibi olacak:

* Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.

* Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.

* Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de

kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.

* Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.

* Vatandaşa ait nüfus bilgileri kartın üzerindeki yongaya güvenli bir şekilde kaydedilecek.

* Öncelikli olarak eczane, aile hekimliği, otomasyon sistemli hastaneler ve sağlık ocaklarında kullanılacak.

* Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. (Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.

* Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.

* E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.

* E-imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.

yeni kimliklerin degişimi
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.